top of page

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Güncelleme tarihi: 29 Mar 2021


DİKKAT EKSİKLİĞİ/HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) nedir?

Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukları etkileyen en yaygın ruhsal bozukluklardan biridir. DEHB aynı zamanda birçok yetişkini de etkiler. DEHB'nin semptomları arasında dikkatsizlik (odaklanamama), hiperaktivite (ortama uymayan aşırı hareket) ve dürtüsellik (o anda düşünmeden meydana gelen aceleci eylemler) yer alır.


Çocukların tahminen% 8,4'ü ve yetişkinlerin% 2,5'i DEHB'ye sahiptir.1,2 DEHB genellikle ilk olarak okul çağındaki çocuklarda sınıfta bozulmaya veya okul çalışmalarıyla ilgili sorunlara yol açtığı zaman tanımlanır. Yetişkinleri de etkileyebilir. Erkeklerde kızlardan daha yaygındır.


Belirtiler

Yüksek aktivite seviyeleri, uzun süre hareketsiz kalma güçlüğü ve sınırlı dikkat süreleri gibi birçok DEHB semptomu genel olarak küçük çocuklarda yaygındır. DEHB olan çocuklardaki fark, hiperaktivite ve dikkatsizliklerinin yaşlarına göre fark edilir ölçüde daha fazla olması ve evde, okulda veya arkadaşlarıyla birlikte sıkıntıya ve / veya sorunlara neden olmasıdır.


DEHB üç tipten biri olarak teşhis edilir: dikkatsiz tip, hiperaktif / dürtüsel tip veya kombine tip. Teşhis, son altı ayda meydana gelen semptomlara dayanır.


Dikkatsiz tip - aşağıdaki belirtilerden en az altı maddeyle birlikte ortaya çıkar:


  • Ayrıntılara çok dikkat etmez veya okulda veya iş görevlerinde dikkatsizce hatalar yapmaz.

  • Dersler, sohbetler veya uzun okumalar sırasında olduğu gibi görevlere veya etkinliklere odaklanmaya devam etme sorunları yaşıyor.

  • Konuşulduğunda dinlemiyor gibi görünüyor (yani, başka bir yerde görünüyor).

  • Talimatları yerine getirmez ve okul ödevlerini, ev işlerini veya iş görevlerini tamamlamaz (görevlere başlayabilir ancak hızla odaklanmayı kaybeder).

  • Görevleri ve işi organize etmede problemleri var (örneğin, zamanı iyi yönetmiyor; dağınık, düzensiz bir iş var; teslim tarihlerini kaçırıyor).

  • Rapor hazırlama ve form doldurma gibi sürekli zihinsel çaba gerektiren görevlerden kaçınır veya hoşlanmaz.

  • Genellikle okul kağıtları, kitaplar, anahtarlar, cüzdan, cep telefonu ve gözlükler gibi görevler veya günlük yaşam için gerekli olan şeyleri kaybeder.

  • Dikkati kolayca dağılır.

  • Ev işlerini yapmak ve ayak işlerini yapmak gibi günlük görevleri unutur. Daha büyük gençler ve yetişkinler telefon görüşmelerine geri dönmeyi, faturaları ödemeyi ve randevuları tutmayı unutabilir.

Hiperaktif / dürtüsel tip - aşağıdaki belirtilerden en az altı maddeyle birlikte ortaya çıkar:


Elleri veya ayakları kıpır kıpır kıpır kıpır ya da koltukta kıvranır.

Yerinde duramama (sınıfta, işyerinde).

Uygunsuz olduğu yerde koşar veya tırmanır.

Boş zaman aktivitelerini sessizce oynayamama veya yapamama.

Her zaman "hareket halindeyken", sanki bir motorla sürülüyormuş gibi.

Çok fazla konuşur.

Bir soru bitmeden önce cevabı bulanıklaştırır (örneğin insanların cümlelerini bitirebilir, konuşmalarda konuşmak için sabırsızlanıyorum).

Sırada beklerken olduğu gibi sırasını beklemekte güçlük çeker.

Başkalarını kesintiye uğratır veya rahatsız eder (örneğin, konuşmaları, oyunları veya etkinlikleri kesintiye uğratır veya başkalarının eşyalarını izinsiz kullanmaya başlar). Daha yaşlı gençler ve yetişkinler başkalarının yaptıklarını devralabilir.

DEHB'yi teşhis etmek için laboratuvar testi yoktur. Teşhis, ebeveynlerden, öğretmenlerden ve diğerlerinden bilgi toplamayı, kontrol listelerini doldurmayı ve diğer tıbbi sorunları dışlamak için tıbbi bir değerlendirme (görme ve işitme taraması dahil) yapılmasını içerir. Semptomlar, kişinin meydan okuyan veya düşmanca davranmasının veya bir görevi veya talimatları anlayamamasının sonucu değildir.


DEHB'nin Nedenleri


Bilim adamları henüz DEHB'nin özellikli nedenlerini tanımlayamadılar. Genetiğin DEHB'ye katkıda bulunduğuna dair kanıtlar var. Örneğin, DEHB olan her dört çocuktan üçünün bozukluğa sahip bir akrabası vardır. DEHB gelişimine katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında erken doğma, beyin hasarı ve annenin sigara içmesi, alkol kullanması veya hamilelik sırasında aşırı stres yaşaması sayılabilir.


DEHB ve Yetişkinler

DEHB olan birçok yetişkin, bozukluğa sahip olduklarını fark etmez. Kapsamlı bir değerlendirme, tipik olarak geçmiş ve güncel semptomların bir incelemesini, tıbbi bir muayeneyi ve geçmişi ve yetişkin derecelendirme ölçekleri veya kontrol listelerinin kullanımını içerir. DEHB'li yetişkinler ilaç, psikoterapi veya birleşik tedavi ile tedavi edilir.

Bunların dışında Neurosound ile Vestibuler sistem uyarılarak destekleyici klinik uygulamalar, dikkat ve odaklanma problemleri, hafıza güçlendirme, dürtüsellik, Hiperaktivite problemleri üzerine büyük ilerlemeler sağlanmaktadır.


DİKKAT EKSİKLİĞİ VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar yoğun zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınırlar. Günlük etkinlikler de unutkanıdırlar. Etkinlikler için kullanılan eşyaları unuturlar. Belirli bir işe veya oyuna dikkatlerini vermekte zorlanırlar, dikkatleri çabuk dağılabilir ve basit hatalar yaparlar.

Bu saydığım maddelerin en az 6'sını altı ay süreyle 7 yaşından önce ve en az iki farklı ortamda gerçekleştiğini gören aileler dikkat eksikliği şüphesiyle bir uzmandan destek almaları tavsiye edilmektedir. Bu saydığım maddeler çocuğun günlük hayatını çok fazla etkilemektedir.

Dikkat dağınıklığında ise çocuk belirli bir işe veya aktiviteye ya da derse dikkatini toplayamama ve kendini işe tam olarak verememe olarak tanımlanır ve burada çocuğun günlük hayatını etkileyen önemli bir problem yoktur. Dönemsel olarak görülebilmekte, kendiliğinden zamanla geçebilmektedir.

Çocuğunuzda dikkat problemleri, okul başarısızlığı, odaklanmakta güçlük, okuma yazma ve çarpım tablosu gibi temel okul becerilerini kazanmada akranlarına göre güçlük yaşadığını düşünüyorsanız Neurosound Dikkat ve Algı Geliştirme Çalışmalarımız hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için BİZE ULAŞIN.

Samsun Psikolojik Danışmanlık

05516308553



37 görüntüleme1 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page